Technology

Garantia produselor electronice, electrocasnice, telefoane, etc

Written by Cristian C

Garantia produselor este probabil cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa achizitionezi un produs.

Garantia produselor este un subiect de maxima importanta si foarte des trecut cu vederea in momentul de extaz in care ai gasit produsul ‘perfect’ pentru bugetul si  nevoiele tale.

Deci mare atentie Garantia produselor este de 2 tipuri:

a) Garantie tehnica : garantia oferita de distribuitor sau producator ( durată medie de utilizare )  – in acest termen, distribuitorul sau producatorul se angajeaza ca, in cazul lipsei conformitatii sa readuca produsul la conformitate-prin reparatie sau inlocuire.

b) Garantie de conformitate : garantia legala in conformitate cu legea 449/2003, aplicabila in cazurile in care garantie tehnica este mai mica iar durata media de utilizare este de minim 24 de luni. In acest termen, vanzatorul se angajeaza ca, in cazul lipsei conformitatii sa readuca produsul la conformitate. Acest tip de garantie se aplica doar persoanelor fizice!
Pentru produsele a căror durată medie de utilizare este mai mică de 2 ani, termenul se reduce la această durată.

Este posibil ca in sase luni sa poti constata defectiuni ale produselor, aceste defectiuni se pot incadra la lipsa de conformitate, dar atentie aceasta trebuie dovedita oficial de catre o unitate service agreata de producator.
Lipsa de conformitate apărută în termen de 6 luni de la livrarea produsului se prezumă că a existat la momentul livrării acestuia
Art. 17. – Consumatorul trebuie să informeze vânzătorul despre lipsa de conformitate în termen de două luni de la data la care a constatat-o.

Conform legii 449/2003 “In cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului in primul rand repararea produsului sau are dreptul de a solicita inlocuirea produsului.

Una din cele mai importante modificări pe care am observat-o incepand cu 2022 este cea legată de aducerea la conformitate a unui produs neconform, mai ales în cazul în care prin ”defect” se înțelege (cred că în mod eronat) ”lipsă de conformitate”.

În vechea Lege 449 – ”Articolul 11:(1) În cazul lipsei conformității, CONSUMATORUL ARE DREPTUL DE A SOLICITA VÂNZĂTORULUI ÎN PRIMUL RÂND REPARAREA PRODUSULUI sau are dreptul de a solicita înlocuirea produsului, în fiecare caz fără plată, cu excepția situației în care măsura este imposibilă sau disproporționată.”


În noua OUG 140 – ”Articolul 11 Măsurile corective în caz de neconformitate(2) Pentru ca bunurile să fie aduse în conformitate, CONSUMATORUL POATE OPTA ÎNTRE REPARAȚIE ȘI ÎNLOCUIRE, cu excepția cazului în care măsura corectivă aleasă ar fi imposibilă sau, în comparație cu cealaltă măsură corectivă disponibilă, ar impune vânzătorului costuri care ar fi disproporționate, luând în considerare toate circumstanțele, inclusiv următoarele:a) valoarea bunurilor în cazul în care nu ar fi existat neconformitatea;b) gravitatea neconformității; sauc) dacă măsura corectivă alternativă ar putea fi executată fără vreun inconvenient semnificativ pentru consumator.”

Un alt asprect important de clarificat este ca Bateriile / acumulatorii sunt considerate bunuri perisabile, consumabile care isi pierd proprietatile inca din momentul fabricatiei. Astfel, garantia acestor produse este cuprinsa intre 6 si 12 luni.
Deci neparat trebuie verificat daca desi cumperi un produs cu 2,3,5 ani garantie acumulatorii sunt inclusi in aceasta perioada.

In general Produsele care nu sunt vandute in prezent în Romania (produsul a fost achiziționat personal din altă țară sau a fost comandat dintr-o altă țară) poate fi reparat contra-cost la reprezentantele oficiale doar în condițiile în care pentru acesta sunt disponibile componentele necesare pentru a putea fi reparat.

Cele mai frecvente probleme care duc la pierderea garantiei

Utilizarea produsului în condiţii neadecvate (ex: tensiune de alimentare necorespunzătoare, împământare inexistentă sau greşită, acţiunea şocurilor, vibraţiilor, loviturilor sau altor forme de abuz fizic.

Manipularea sau instalarea greşită (ex: instalarea greşită a bateriilor sau a acumulatorilor, utilizarea altor modele de surse de alimentare sau accesorii decât cele livrate sau indicate de producător);

About the author

Cristian C

Leave a Comment