Povestea Toyota a început in 1937 și a devenit azi o marca multinațională cu vânzări senzaționale. Are sediul in orașul Toyota din Japonia. Și-a luat un angajament pentru calitate, obiective provocatoare și depășirea așteptărilor plus angajamentul de respect pentru planeta. Toyota susține spiritul kaizen… de a progresa și de a ne provoca pe noi înșine să găsim metode mai bune în tot ceea ce facem… in fiecare zi. În 2010 era cel mai mare producător de automobile din lume cu focus pe inovare: întotdeauna mașini mai bune!
Anul trecut când am căutat o mașina pe stoc, în plină criza a conductorilor și a pieselor specifice care a creat „out of stock” la multe mărci concurente, Toyota oferea mașini C-HR hybrid în 3 săptămâni. Preț: peste 27.000 EURO cu TVA inclus.
Cum m-am simțit prima dată la volanul mașinii – ca și când zbor, motorul nu se aude, stai în modul electric până în 40km/oră și ai sentimentul că ești în siguranță cu toate dotările și tehnologia incredibilă de la Toyota. Obiective îndeplinite!
Pe ecran poți vedea în timp real funcționarea motoarelor, fluxul de energie și cum lucrează această tehnologie hybrid. Pentru un SUV consumul de oraș de maximum 4l/100 km este incredibil.
Ce nu îmi place: ușile din spate și faptul ca e cam întuneric iar geamul este mic cu vedere redusa afară. La drum lung dacă stai în spate, te plictisești fără peisaj (dacă ai rău de mașină nu sta în spate la Toyota C-HR). Și portbagajul puțin mai mare ar fi ajutat.
Spațiile de depozitare în mașină sunt reduse în zona de uși și prea mici în zona din față – dacă ai de încărcat 3 telefoane mobile nu va fi prea ușor.
Ce îmi place: cum arată – vine cu un design future, gaming, party people, comenzi pe volan, mă simt în control, plutește la drum, este silențioasă, tableta mare și cu setări faine, consumul excepțional și faptul ca am primit de la primărie un timbru pentru geam prin care am parcarea gratis în București.
Ce am primit când am cumpărat CHR :
- Un hybrid real – merg electric până în 40 km/oră, față de multe modele cu mild – hybrid care nu oferă electric drive ci preiau consumul electric din bordul mașinii.
- 5 uși – super dar ușile din spate se deschid din exterior undeva in partea de sus deci nu sunt recomandate familiilor cu copii care manevrează des aceste uși. Chestie care arata bine dar nu e comod de folosit. Cool si fain in context de party!
- 1,8 HSV si putere maxima de 122 CP cu transmisie CVT
- Consum 4,9 în prezentare dar cu grijă la mers în modul ECO, în oraș, am stat într-un consum de 3,9 si în afară pe la 6 l/100 km în funcție de cât de liber e drumul și setarea modului de sport drive.
- Tracțiune față și viteză maximă de 170 km/oră.
- Portbagaj mic de 377 l care abia ajunge pentru două persoane
- Accelerează de la 0 la 100 Km/h în 11 secunde
- Roată de rezervă și jante aliaj
- Lumini de zi și faruri LED, proiectoare de ceață și senzor de aprindere automată a farurilor
- Sisteme de siguranță – aici Toyota e generoasă și are BA, VSC, TRC, EPS, TSC, ACC, EBS, Safety Sense tehnologii de asistență pentru șofer care te ajută în orice situație, de la detectarea unei potențiale coliziuni până la monitorizarea indicatoarelor rutiere, astfel încât sa fii permanent în siguranță, PCS, AHB, LDA, RSA, HAC, ASL
- Camera video pentru parcare cu spatele
- Ecran multimedia dar spații mici de plasare telefon mobil
- Depozitare în bord – spațiu mic, abia încape cartea mașinii.
- Scaune confortabile – un plus la drum lung. Scaune cu sistem de diminuare a leziunilor cervicale (WIL) pentru scaunele din față.
- Teste siguranță confirmate – NCAP – link aici pentru distracție.
